Reisverslag bezoek Liberia 2015

2015 stond voor Stichting Initiat onder andere in het teken van een werkbezoek door secretaris Judith Kinds, bestuurslid Annelies Penterman en twee externe adviseurs, te weten Patty Tomey en Toke Slaman. Van 12 tot 22 november 2015 reisden zij naar Liberia om het land, onze partner SHIFSD en hun samenwerkingspartners/contacten te bezoeken.

Het was vier jaar geleden dat bestuursleden van Stichting Initiat voor het laatst voet op Liberiaanse bodem zetten. Toen waren het voorzitter Geertje Grondel en Judith Kinds die er kwamen voor het toenmalig lopende microkrediet & educatieproject. Om het, tevens door Stichting Initiat gefinancierde, trainingscentrum te bezoeken werden in 2014 reisplannen gemaakt die door de uitbraak van de enorme Ebola-epidemie helaas gecanceld moesten worden. En dus was het nu, in november 2015, hoog tijd om eindelijk weer te gaan!

P1070654 P1070662

We wilden graag de verhalen horen over de impact van de Ebola-epidemie en de manier waarop SHIFSD hiermee om is gegaan. Zij hadden immers met financiële steun van Stichting Initiat een voorlichtingscampagne in hun werkgebied opgezet. Daarnaast was het trainingscentrum (TVET) al geruime tijd af en wilden we dit graag met eigen ogen aanschouwen.

Over het nieuwe projectvoorstel van SHIFSD waren nog onduidelijkheden en dus was door het bestuur het doel gesteld om tijdens het werkbezoek deze laatste vragen te verhelderen, zodat bij terugkomst met het nieuwe project gestart kon gaan worden. Tot slot hadden we gemerkt dat vier jaar enkel contact onderhouden via e-mail en telefoon lang is. Een overkoepelend doel van het werkbezoek was dus ook vooral om elkaar weer te zien en de samenwerking te verstevigen en verder te verfijnen.

De start van het werkbezoek begon eigenlijk al een paar dagen eerder. Twee weken voor vertrek hoorden we namelijk dat voorzitter van SHIFSD, Jeremiah Burgess, als lokale partner van ZOA Liberia naar Nederland werd gehaald voor een eindweek van het DCR (Dutch Consortium for Rehabilitation: http://www.dcr-africa.org), maar ook om een contract te tekenen met ZOA en Turing voor de financiering van het TVET project. Dit betekende een aantal dingen:

  • Wij konden Jeremiah al voor ons vertrek naar Liberia ontmoeten. Maar nog belangrijker; Jeremiah kreeg de kans om de vrijwilligers van Stichting Initiat te ontmoeten in Nederland.
  • Het merendeel van de projectsubsidie voor het TVET, het project wat door SHIFSD ook bij Stichting Initiat was ingediend, was binnengehaald; met dank aan een lobby door ZOA die SHIFSD in Liberia als strategisch partner ziet.
  • Dat maakte het doel van ons werkbezoek anders, maar zeker niet minder noodzakelijk. Want wat was er nog nodig om het centrum in bedrijf te kunnen zetten en op welke manier kon Stichting Initiat hierbij helpen?

Alsof de toevalligheden nog niet voldoende samen vielen, zaten wij op 12 november gezamenlijk op de vlucht naar Liberia. Ondanks het feit dat Jeremiah er een pittige werkweek in Nederland op had zitten, nam hij gelijk de zorg over ons op zich toen we samen landden op Robertsfield Airport nabij Monrovia. Er was vervoer en onderdak geregeld. We verbleven in het huis van familie van Jeremiah in Barnesville. Naast een zeer prettige accommodatie hadden we daar een mooie uitvalsbasis dicht bij het centrum van SHIFSD. Gedurende het gehele bezoek mochten wij gebruik maken van de auto en chauffeur van SHIFSD en zorgde SHIFSD-medewerkster Betty dat het ons aan niets ontbrak.

P1070673P1070688

Voor drie van de vier reizigers betekende dit werkbezoek een eerste kennismaking met Liberia. De eerste dag werd dus vooral gebruikt voor het opsnuiven van het Liberiaanse (straat)leven, de geuren, de kleuren, het eten en de mensen. Maar op deze eerste dag bezochten we ook al het centrum van SHIFSD en maakten we kennis met het huidige team. Wat een inspirerende dag was dat gelijk al! Voor de bestuursleden was het prachtig om het centrum te zien waarover zoveel gesproken was en zoveel foto’s al per mail de revue waren gepasseerd. Vol overgave vertelde Jeremiah over zijn bedoeling met SHIFSD. Hoe hij en zijn team samen iedere dag werkten om bij henzelf een pure intrinsieke motivatie tot groei te bewerkstelligen in bijvoorbeeld hun wekelijkse intervisiesessies. Hun geloof in persoonlijke stabiliteit en een oplossingsgerichte basishouding als grondlegger voor zakelijke groei is prachtig om te zien. Jeremiah weet hiermee als motivational speaker veel mensen te raken en wordt hier op dit moment ook al voor ingehuurd. SHIFSD stelt zich dan ook ten doel dat deze visie en mindset hen zal onderscheiden van andere vocational training opleidingen (te vergelijken met een Nederlandse ROC opleiding) in Liberia om hiermee studenten een meer duurzame start naar een zelfstandig bestaan te bieden.

Tijdens ons werkbezoek hebben we bezoeken gebracht aan Vocational Training opleidingen die al in bedrijf zijn, zoals PEP Liberia, het MVCT (opleiding van staat) en de Mineke Foundation.

We hebben bezoeken gebracht aan partijen die belangrijk zijn bij het opstarten van een opleidingscentrum. Zoals de onderminister van TVET, het platform NARDA voor Liberiaanse NGO’s en het AITB; de landelijke organisatie voor curriculumontwikkeling.

We hebben kennis gemaakt met contacten en samenwerkingspartners van SHIFSD en een goed gesprek gevoerd met een medewerker van ZOA vluchtelingenwerk.

Aan het eind van deze week hebben we een goed afsluitend overleg met het bestuur van SHIFSD gehad om het werkbezoek te evalueren en hulpvragen mee terug te nemen. Er komen verschillende vragen aan de orde. De financiering voor het TVET project is namelijk mager en Initiat zou vooral op het gebied van inkomensten genererende projecten iets kunnen betekenen, waaronder: gereedschappen om het land te bewerken, een generator, bussen voor vervoer voor de studenten én dienst te doen als taxi, voedselprogramma en een waterpomp. In 2016 zal het bestuur van Initiat in samenwerking met SHIFSD een beslissing maken over welk project financieel ondersteunt zal gaan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *