Reisverslag bezoek Liberia – 2017

Geertje Grondel, oprichtster en voorzitter van stichting Initiat, bracht in 2017 een bezoek aan SHIFSD in Liberia. Dit is haar reisverslag:

REISVERSLAG WERKBEZOEK LIBERIA 2017

Zondag 10 december
De treinen reden niet of nauwelijks. Gelukkig werd ik door vrienden naar Brussel gebracht. De weg was slecht. Ik arriveerde rond 17.00 uur in Brussel, ondanks dat we op sommige stukken 10 km/uur moesten rijden.
Om 20.00 uur vloog ik via Casablanca naar Monrovia. Ik werd daar om 5.30 uur opgepikt door Jeremiah en Richard.
Na een rit van bijna 2 uur kwamen we aan bij een huis. Voor de mensen in het huis begon de dag. Ik gaf aan dat ik wilde slapen. Ik kreeg een grote kamer tot mijn beschikking en ben gaan slapen.

Maandag 11 december
Om 10.30 uur kwam de vrouw des huizes me vragen wat ik wilde voor ontbijt. Liever wilde ik nog wat slapen, maar besloot op te staan. Ik voelde me verrassend goed na een nacht overgeslagen te hebben.
Ik ging naar The Bridge; het opleidingscentrum van onze partnerorganisatie SHIFSD. Ik ging met een motortaxi naar het The Bridge. De weg was slecht; vol kuilen en gaten. Ik begreep nu dat ik in de bush was beland. Daar werd ik opgevangen door Jeremiah. Hij stelde mij voor aan de medewerkers en gaf me een rondleiding over het terrein en langs de opleidingen tot automonteur, kleermaker, IT-er, metselaar, loodgieter, architect en elektriciën.
De studenten die de opleiding tot metselaar deden hebben de ruimte voor autotechniek en de kippenhouderij gebouwd. Ze waren nu bezig met een schoolgebouw voor middelbaar onderwijs aanvullend op de beroepsopleidingen.
De varkensstal was gerenoveerd. Deze was nu beter schoon te houden en er was duurzamer materiaal gebruikt. (Zie ook ‘bespreking varkens en kippen-project’.)

Dinsdag 12 december
Ik ging naar The Bridge. Ik heb die dag vijf interviews met studenten gehouden. De studenten waren bereid om hun verhaal te vertellen en foto’s te laten maken. Elk van hen kwam trots over en voelde zich zeker genoeg om een baan te zoeken en aan het werk te gaan.
Er was een bijeenkomst ter voorbereiding op de diplomering op 16 december. Het programma en enkele gedragsregels werden doorgenomen.
Taken voor de diplomering werden voornamelijk verdeeld over de studenten, zoals dagvoorzitter, zang, decoratie, gebed. Ik meldde mij aan voor de decoratiecommissie.
In de middag bespraken we het onderwerp zonne-energie als toekomstig project.

Woensdag 13 december
Ik had bedacht dat ik een slinger zou maken met alle namen van de geslaagde studenten. Ik wilde dat ze zich gezien en speciaal voelde. Ik ging aan de slag. Het was veel werk. Ik besloot het alleen te doen; ik zag dat de medewerkers en studenten druk waren met de voorbereidingen voor de diplomering. Daarnaast was het een verrassing voor de studenten.
Die dag interviewde ik twee studenten.

Donderdag 14 december
Ik ging verder met de slinger. De hoeveelheid touw die ik had gekregen bleek precies genoeg voor alle namen. Er kon er niet een meer bij: ‘Meant to be.’
In de middag had ik een bespreking met stafleden over het varkens en kippen-project. (Zie ook ‘bespreking varkens en kippen-project’.)
Ik kreeg in de gaten dat ik wel erg goed verzorgd werd. Ik kreeg drie warme maaltijden op een dag. Water om me te wassen werd voor me gehaald. Feitelijk hoefde ik niets te doen. Ik wist niet waar de dichtstbijzijnde winkel was of hoe de buurt eruit zag. Normaalgesproken ga ik erop uit en zorg ik dat ik onafhankelijk ben. Tijdens dit werkbezoek liet ik me verwennen. Ik focuste mij op de taken die ik had, zoals versteviging van de relatie tussen beide organisaties, bekijken/bespreken van projecten en een duidelijk beeld krijgen van de werkzaamheden van SHIFSD.

Vrijdag 15 december
Ik zou met een collega naar de stad gaan om decoratiemateriaal te kopen voor de diplomering. Er was echter een wijziging in haar programma.
De zoon van de familie ging daarom met mij naar de stad. Het zou de enige mogelijkheid zijn om de bush voor even te verlaten.
We gebruikten verschillende motortaxi’s en een soort tuktuk (‘kèkè’) om in de stad te komen. We waren wel twee uur onderweg. Ik kon mij oriënteren. SHIFSD sprak bij de aankoop van hun stuk grond dat daar een hoofdweg zou worden aangelegd, wat de locatie gemakkelijk bereikbaar en de wijk levendig zou maken. Ik zag dat de weg aangelegd was, maar (nog) niet geasfalteerd. De weg was nu na het regenseizoen niet begaanbaar. Een eindje verderop was de weg kortgeleden geasfalteerd. De wijk oogde ontwikkelder dan voorheen en was van diverse kanten gemakkelijk bereikbaar.
In de stad hebben we veel gelopen. Het viel op dat er straten vol met kraampjes waren die dezelfde producten verkochten; kleding, schoenen, verzorgingsproducten.
We hebben ergens gegeten en zijn naar het strand geweest.
Daarna gingen we diezelfde (lange) weg terug.

Zaterdag 16 december
Op zaterdag was de langverwachte diplomering. De leraren en studenten hebben ernaartoe gewerkt. Ik had mijn werkbezoek zo gepland dat ik aanwezig zou zijn bij de diplomering.
’s Ochtends heb ik geholpen met de decoratie van de grote werkruimte van autotechniek waar de diplomering zou plaatsvinden. Met een aantal anderen hing ik de slingers met namen op; er kwam geen eind aan.
De studenten druppelden binnen, ze straalden en omhelsden elkaar. Ze zochten hun naam aan de slinger. Er werden veel foto’s gemaakt.
Enkele externe bezoekers kwamen; medewerker van ministerie van educatie, medewerker van ministerie van landbouw, een adviseur van SHIFSD, landendirecteur van ZOA e.a.
De diplomering begon met een mars van de studenten. De studenten en de gasten dansten en zongen. Er werden diverse toespraken gehouden. De beste student en de beste leraar werden benoemd.
Toen was het tijd voor het uitreiken van de certificaten door externe gasten (incl. mijzelf). Fotografen stonden klaar voor hèt moment.
Na het uitreiken van meer dan 200 certificaten vroegen stafleden en vele studenten of ze met mij op de foto mochten. Ik deed het graag voor hen. De studenten hebben mij hartelijk ontvangen. Ik voelde mij welkom en op mijn gemak. Door de week heen is diverse malen benoemd wat de reden van mijn bezoek was en wat de rol van Stichting Initiat was voor The Bridge. De studenten leken goed te begrijpen dat Initiat heeft bijgedragen aan de totstandkoming van The Bridge.
De studenten wilden heel graag hun eindexamenstuk laten zien; een tafel met schakelaars voor lampen en een deurbel. Deze hadden ze mij begin van de week laten zien. Ze waren supertrots dat alles het deed en dat ze begrepen hoe het werkte. Aan het eind van de dag hebben ze het voor een klein publiek kunnen presenteren.
Studenten en stafleden leken tevreden over de dag.
De studenten zullen 6 maanden worden gevolgd door SHIFSD volgens Students Employment Tracking System (op advies van Woord en Daad).

Zondag 17 december
Op zondag besprak ik met Jeremiah enkele kwesties ter verduidelijking van het beeld dat ik had van de werkzaamheden van SHIFSD.
Bijvoorbeeld de uitbreiding van het aantal opleidingen en het werven van goede leraren. Dat mensen goede vaklui zijn, betekent niet per definitie dat zij ook goede leraren zijn. Excellente studenten kunnen met een training goede leraren worden mede doordat zij een goed voorbeeld zijn voor de studenten.
Een zoon van de familie nam mij mee door de buurt; langs zijn kerk, zijn school, een enkel winkeltje, een barretje, etc. Over de zandpaden in de bush.
Tijd thuis bracht ik voornamelijk door met de kindertjes van de familie op een veranda voor het huis. De kinderen spraken ‘pidgin English’ wat voor mij moeilijk te verstaan was. Ze spraken snel en van de hak op de tak.

Maandag 18 december
Op mijn laatste dag ging ik naar The Bridge. Die dag maakte ik vele foto’s van het terrein. Ik interviewde een deelnemer van een microkrediet-project en interviewde de leraar van de toekomstige opleiding voor landbouw. Samen bekeken we de kippenhouderij. Hij vertelde hoe hij het wilde gaan aanpakken met de verzorging van de kippen in combinatie met de opleiding.
’s Middags had ik een uitgebreide bespreking met vijf stafleden over een concept-projectvoorstel met betrekking tot zonne-energie.
Ik nam afscheid van mijn collega’s.
Nadat ik de laatste keer achterop de motor naar huis ging, pakte ik mijn spullen.
Ik zei de familieleden gedag en kreeg nog vele kadootjes.
We vertrokken om 20.00 uur, terwijl ik om 5.15 uur zou vliegen. Op deze manier hoefden we niet ’s nachts te rijden. Dat leek Jeremiah en Richard veiliger. De nacht was lang.
Via Casablanca en Brussel kwam ik om 22.00 uur aan op het station in Apeldoorn op dinsdag 19 december.

Ik kijk terug op een heel goed werkbezoek. Ik werd goed ontvangen. Iedereen die ik ontmoette was behulpzaam en vriendelijk. Ik was onderdeel van het geheel net als anderen. Ik ben gewend om als blanke in Afrika speciaal behandeld te worden. Dat dit tijdens mijn werkbezoek niet het geval was, maakte dat ik op mijn gemak was en optimaal kon functioneren.
Door de interviews en besprekingen heb ik een goed beeld gekregen van de huidige werkzaamheden van SHIFSD, van de activiteiten van The Bridge en de rol van het centrum in de gemeenschap.

Mijn adviezen aan SHIFSD:
– Breng in kaart wat SHIFSD doet; er zijn geen nevenactiviteiten
– Breng in kaart met welke partners je samenwerkt
– Beschrijf de betekenis van SHIFSD voor de gemeenschap
– SHIFSD is een goede organisatie die goed werk verricht en die tot veel in staat is; het is tijd om je als organisatie te profileren. SHIFSD is het waard, maar nog te bescheiden.
25394912_1656512611059310_4977223576140912191_o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *