Reisverslag bezoek Liberia – 2017

Geertje Grondel, oprichtster en voorzitter van stichting Initiat, bracht in 2017 een bezoek aan SHIFSD in Liberia. Dit is haar reisverslag:

REISVERSLAG WERKBEZOEK LIBERIA 2017

Zondag 10 december
De treinen reden niet of nauwelijks. Gelukkig werd ik door vrienden naar Brussel gebracht. De weg was slecht. Ik arriveerde rond 17.00 uur in Brussel, ondanks dat we op sommige stukken 10 km/uur moesten rijden.
Om 20.00 uur vloog ik via Casablanca naar Monrovia. Ik werd daar om 5.30 uur opgepikt door Jeremiah en Richard.
Na een rit van bijna 2 uur kwamen we aan bij een huis. Voor de mensen in het huis begon de dag. Ik gaf aan dat ik wilde slapen. Ik kreeg een grote kamer tot mijn beschikking en ben gaan slapen.

Maandag 11 december
Om 10.30 uur kwam de vrouw des huizes me vragen wat ik wilde voor ontbijt. Liever wilde ik nog wat slapen, maar besloot op te staan. Ik voelde me verrassend goed na een nacht overgeslagen te hebben.
Ik ging naar The Bridge; het opleidingscentrum van onze partnerorganisatie SHIFSD. Ik ging met een motortaxi naar het The Bridge. De weg was slecht; vol kuilen en gaten. Ik begreep nu dat ik in de bush was beland. Daar werd ik opgevangen door Jeremiah. Hij stelde mij voor aan de medewerkers en gaf me een rondleiding over het terrein en langs de opleidingen tot automonteur, kleermaker, IT-er, metselaar, loodgieter, architect en elektriciën.
De studenten die de opleiding tot metselaar deden hebben de ruimte voor autotechniek en de kippenhouderij gebouwd. Ze waren nu bezig met een schoolgebouw voor middelbaar onderwijs aanvullend op de beroepsopleidingen.
De varkensstal was gerenoveerd. Deze was nu beter schoon te houden en er was duurzamer materiaal gebruikt. (Zie ook ‘bespreking varkens en kippen-project’.)

Dinsdag 12 december
Ik ging naar The Bridge. Ik heb die dag vijf interviews met studenten gehouden. De studenten waren bereid om hun verhaal te vertellen en foto’s te laten maken. Elk van hen kwam trots over en voelde zich zeker genoeg om een baan te zoeken en aan het werk te gaan.
Er was een bijeenkomst ter voorbereiding op de diplomering op 16 december. Het programma en enkele gedragsregels werden doorgenomen.
Taken voor de diplomering werden voornamelijk verdeeld over de studenten, zoals dagvoorzitter, zang, decoratie, gebed. Ik meldde mij aan voor de decoratiecommissie.
In de middag bespraken we het onderwerp zonne-energie als toekomstig project.

Woensdag 13 december
Ik had bedacht dat ik een slinger zou maken met alle namen van de geslaagde studenten. Ik wilde dat ze zich gezien en speciaal voelde. Ik ging aan de slag. Het was veel werk. Ik besloot het alleen te doen; ik zag dat de medewerkers en studenten druk waren met de voorbereidingen voor de diplomering. Daarnaast was het een verrassing voor de studenten.
Die dag interviewde ik twee studenten.

Donderdag 14 december
Ik ging verder met de slinger. De hoeveelheid touw die ik had gekregen bleek precies genoeg voor alle namen. Er kon er niet een meer bij: ‘Meant to be.’
In de middag had ik een bespreking met stafleden over het varkens en kippen-project. (Zie ook ‘bespreking varkens en kippen-project’.)
Ik kreeg in de gaten dat ik wel erg goed verzorgd werd. Ik kreeg drie warme maaltijden op een dag. Water om me te wassen werd voor me gehaald. Feitelijk hoefde ik niets te doen. Ik wist niet waar de dichtstbijzijnde winkel was of hoe de buurt eruit zag. Normaalgesproken ga ik erop uit en zorg ik dat ik onafhankelijk ben. Tijdens dit werkbezoek liet ik me verwennen. Ik focuste mij op de taken die ik had, zoals versteviging van de relatie tussen beide organisaties, bekijken/bespreken van projecten en een duidelijk beeld krijgen van de werkzaamheden van SHIFSD.

Vrijdag 15 december
Ik zou met een collega naar de stad gaan om decoratiemateriaal te kopen voor de diplomering. Er was echter een wijziging in haar programma.
De zoon van de familie ging daarom met mij naar de stad. Het zou de enige mogelijkheid zijn om de bush voor even te verlaten.
We gebruikten verschillende motortaxi’s en een soort tuktuk (‘kèkè’) om in de stad te komen. We waren wel twee uur onderweg. Ik kon mij oriënteren. SHIFSD sprak bij de aankoop van hun stuk grond dat daar een hoofdweg zou worden aangelegd, wat de locatie gemakkelijk bereikbaar en de wijk levendig zou maken. Ik zag dat de weg aangelegd was, maar (nog) niet geasfalteerd. De weg was nu na het regenseizoen niet begaanbaar. Een eindje verderop was de weg kortgeleden geasfalteerd. De wijk oogde ontwikkelder dan voorheen en was van diverse kanten gemakkelijk bereikbaar.
In de stad hebben we veel gelopen. Het viel op dat er straten vol met kraampjes waren die dezelfde producten verkochten; kleding, schoenen, verzorgingsproducten.
We hebben ergens gegeten en zijn naar het strand geweest.
Daarna gingen we diezelfde (lange) weg terug.

Zaterdag 16 december
Op zaterdag was de langverwachte diplomering. De leraren en studenten hebben ernaartoe gewerkt. Ik had mijn werkbezoek zo gepland dat ik aanwezig zou zijn bij de diplomering.
’s Ochtends heb ik geholpen met de decoratie van de grote werkruimte van autotechniek waar de diplomering zou plaatsvinden. Met een aantal anderen hing ik de slingers met namen op; er kwam geen eind aan.
De studenten druppelden binnen, ze straalden en omhelsden elkaar. Ze zochten hun naam aan de slinger. Er werden veel foto’s gemaakt.
Enkele externe bezoekers kwamen; medewerker van ministerie van educatie, medewerker van ministerie van landbouw, een adviseur van SHIFSD, landendirecteur van ZOA e.a.
De diplomering begon met een mars van de studenten. De studenten en de gasten dansten en zongen. Er werden diverse toespraken gehouden. De beste student en de beste leraar werden benoemd.
Toen was het tijd voor het uitreiken van de certificaten door externe gasten (incl. mijzelf). Fotografen stonden klaar voor hèt moment.
Na het uitreiken van meer dan 200 certificaten vroegen stafleden en vele studenten of ze met mij op de foto mochten. Ik deed het graag voor hen. De studenten hebben mij hartelijk ontvangen. Ik voelde mij welkom en op mijn gemak. Door de week heen is diverse malen benoemd wat de reden van mijn bezoek was en wat de rol van Stichting Initiat was voor The Bridge. De studenten leken goed te begrijpen dat Initiat heeft bijgedragen aan de totstandkoming van The Bridge.
De studenten wilden heel graag hun eindexamenstuk laten zien; een tafel met schakelaars voor lampen en een deurbel. Deze hadden ze mij begin van de week laten zien. Ze waren supertrots dat alles het deed en dat ze begrepen hoe het werkte. Aan het eind van de dag hebben ze het voor een klein publiek kunnen presenteren.
Studenten en stafleden leken tevreden over de dag.
De studenten zullen 6 maanden worden gevolgd door SHIFSD volgens Students Employment Tracking System (op advies van Woord en Daad).

Zondag 17 december
Op zondag besprak ik met Jeremiah enkele kwesties ter verduidelijking van het beeld dat ik had van de werkzaamheden van SHIFSD.
Bijvoorbeeld de uitbreiding van het aantal opleidingen en het werven van goede leraren. Dat mensen goede vaklui zijn, betekent niet per definitie dat zij ook goede leraren zijn. Excellente studenten kunnen met een training goede leraren worden mede doordat zij een goed voorbeeld zijn voor de studenten.
Een zoon van de familie nam mij mee door de buurt; langs zijn kerk, zijn school, een enkel winkeltje, een barretje, etc. Over de zandpaden in de bush.
Tijd thuis bracht ik voornamelijk door met de kindertjes van de familie op een veranda voor het huis. De kinderen spraken ‘pidgin English’ wat voor mij moeilijk te verstaan was. Ze spraken snel en van de hak op de tak.

Maandag 18 december
Op mijn laatste dag ging ik naar The Bridge. Die dag maakte ik vele foto’s van het terrein. Ik interviewde een deelnemer van een microkrediet-project en interviewde de leraar van de toekomstige opleiding voor landbouw. Samen bekeken we de kippenhouderij. Hij vertelde hoe hij het wilde gaan aanpakken met de verzorging van de kippen in combinatie met de opleiding.
’s Middags had ik een uitgebreide bespreking met vijf stafleden over een concept-projectvoorstel met betrekking tot zonne-energie.
Ik nam afscheid van mijn collega’s.
Nadat ik de laatste keer achterop de motor naar huis ging, pakte ik mijn spullen.
Ik zei de familieleden gedag en kreeg nog vele kadootjes.
We vertrokken om 20.00 uur, terwijl ik om 5.15 uur zou vliegen. Op deze manier hoefden we niet ’s nachts te rijden. Dat leek Jeremiah en Richard veiliger. De nacht was lang.
Via Casablanca en Brussel kwam ik om 22.00 uur aan op het station in Apeldoorn op dinsdag 19 december.

Ik kijk terug op een heel goed werkbezoek. Ik werd goed ontvangen. Iedereen die ik ontmoette was behulpzaam en vriendelijk. Ik was onderdeel van het geheel net als anderen. Ik ben gewend om als blanke in Afrika speciaal behandeld te worden. Dat dit tijdens mijn werkbezoek niet het geval was, maakte dat ik op mijn gemak was en optimaal kon functioneren.
Door de interviews en besprekingen heb ik een goed beeld gekregen van de huidige werkzaamheden van SHIFSD, van de activiteiten van The Bridge en de rol van het centrum in de gemeenschap.

Mijn adviezen aan SHIFSD:
– Breng in kaart wat SHIFSD doet; er zijn geen nevenactiviteiten
– Breng in kaart met welke partners je samenwerkt
– Beschrijf de betekenis van SHIFSD voor de gemeenschap
– SHIFSD is een goede organisatie die goed werk verricht en die tot veel in staat is; het is tijd om je als organisatie te profileren. SHIFSD is het waard, maar nog te bescheiden.
25394912_1656512611059310_4977223576140912191_oRelated: sports lite portable floodlights, plus size santa onesie, government agencies that help small businesses, what causes inactivation of sodium channels, traveler’s notebook monthly 2023, northern ireland highlights day trip, nashville half marathon results, mental rehabilitation centre in bangalore, 9 day novena for special intention, el palace barcelona rooftop, yotel amsterdam contact number, diphtheria vaccine slideshareroom scheduler display, heavy duty industrial plastic bags, auth0 tenant terraform, 3 finger gloves vs mittens,Related: john boy and billy net worth, peter graves children, estadio nacional, lisbon tour, sample letter requesting accounting records, house with indoor basketball court georgia, how to orient a map using a lensatic compass, yorkshire carp syndicate, steve bellone email address, dax measure count number of occurrences in a column, chris miller nbc sports wife, simple pork injection recipe, zoom status icons green square, clear plastic fillable easter eggs, mackenzie bezos personal email address, why does aragorn yell elendil,Related: alaska crab fishing jobs no experience, selene first quarter durham, layoff meeting subject line, worst companies for the environment 2022, paxton patterson lesson plans, are nicole zanatta and ashley still together, who died on appalachian outlaws, padres city connect jersey 2022, amazing race host found dead, canada goose market share, the best hidden surface removal algorithm is, irish language revitalization, best places for single black mothers to live 2021, pawn stars claude monet painting, angel wings wall decor hobby lobby,Related: eben etzebeth father died, edward jones withdrawal forms, chevy 2500hd transfer case problems, mark andrew geyer obituary, boudreaux’s pasta lafayette recipe, mendy steiner real estate, millard county 4th district court calendar, sherwin williams paint recycling mn, st john’s prep lacrosse roster, athletes who have torn their acl twice, andrew demetriou first wife, low maintenance bob haircuts for thick hair, daikin jobs waller, texas, calories in a lamb gyro with tzatziki sauce, is brad benedict married,Related: regal cinemas hiring age, one up mushroom bar dosage, fort worth photography locations, yianni charalambous first wife, hardest nba players to guess, times leader obituaries for the past 3 days, iveco eurocargo dashboard warning lights explained, hidden mountain resort bed bugs, libra man always comes back, red oats grass adaptations in the savanna, mark gutkowski singer, , what happened to the tilted kilt, optavia lean and green omelette recipe, ut family physicians hardin valley,Related: how much surfactant per 25 gallons of water, juju bar acai bowl calories, auburn police blotter auburn, ny, warren theatre drink menu, physiotherapist jobs on cruise ships, columbus police codes, two conclusions of rutherford model, clubs at loyola university chicago, new brunswick, nj obituaries, portland winterhawks coaching staff, why reactive programming is bad, 300 blackout 36 yard zero, orif radius and ulna shaft cpt code, weymouth police scanner, park jin young wife seo yoon jeong,Related: pastor raul ries net worth, is rory farrell still engaged, edit queries in power bi not showing, how much do you get paid to be on botched, where is diana ross now 2022, housing works auctions ending soon, houses for rent in starkville, ms craigslist, massimo vs coleman utv, behdad eghbali biography, kaore te aroha words, joanna gaines education background, brazosport facts obituaries, the forest country club menu, emily williams model wiki, cuando un hombre te abraza para dormir,Related: west london sundial compass instructions, what does the number 36 mean spiritually, edge fitness cancellation, chattanooga police department staff, leslie and jorge bacardi children, banana moonshine recipe using everclear, what does 100 degrees feel like with no humidity, what large animal has a small brain, does geico cover turo, come contattare jovanotti, trabajos en new york manhattan, 2005 arkansas football roster, highley motocross track, , james arness and virginia chapman relationship,Related: woodrow wilson rehabilitation center staff, denver women’s correctional facility dog training, my gumtree messages have disappeared, wayne county ny hazardous waste disposal, curtis cab kubota bx23s, the forest country club menu, simmons bank atm deposit limit, advantages and disadvantages of newspaper market research, roger daltrey son eastenders, gumtree scammer jailed, jeep tj pcm problems, where is ruth kilcher buried, sdgm module tahoe, kangaroo doorbell not taking pictures, st louis cardinals coaches salaries,Related: is larry holmes still alive, sanford gym membership cost, medical college fest names, wellsley farms french toast sticks cooking instructions, former lobo basketball players, how many years did slavery last in america, lincolnwood elementary school staff, glamrock freddy x montgomery gator fanfiction, tv sit down reporter; very heavy thing, northside hospital pay schedule, lark single malt whisky limited edition, chicago police fugitive apprehension unit, how to activate netspend card under 18, alpo martinez mother and sister, national early childhood conferences 2023,Related: bulk pickup san antonio 2021, how to build a funeral pyre for pets, fatal car accident in columbia, tn, how did josephine poszywak hoffa die, delta community credit union close account, cdcr fugitive apprehension team, celebrities with dependent personality disorder, smith and western chichester, michael hoffman obituary 2021, the undefeated book lesson plan, child support and welfare mod sims 4, cancer love horoscope for today and tomorrow, quinton city ranch new mexico, demand for production of documents california, ,Related: macon county news body found, f450 cummins swap, ups part time supervisor vacation, chicken salad chick poppy seed dressing recipe, beauty awards 2022 submissions, coping stones homebase, best seats for lion king broadway, benefits of being a magistrate, ryuto uzumaki death, original moosewood cookbook recipes, bethan roberts husband, is cubesmart a franchise, puppies for sale tasmania, internship in entertainment industry in south korea, china tamblyn,Related: monologues about drug addiction, caleb thomas schwab death photos, 1994 marvel universe cards value, dua for removing lumps, darryl starbird net worth, abandoned houses for sale in wichita, ks, dreaming about night dancers, how old was dominique swain in 1997, jacques pepin lamb recipes, washington state ferry disability pass, fox crossword clue 9 letters, level 8 juvenile programs in florida, ivan cyomoro kagame net worth, jewish obituaries massachusetts, mitch mitchell alone mother,Related: david bradley lord of the rings, principal of skyview elementary, dave portnoy house swampscott, garnaut family wealth, coney island hospital medical student electives, nba youngboy house address, allegany county, ny police reports, ambarella fruit during pregnancy, cancer sun gemini moon celebrities, pavarotti singing happy birthday in italian, ronnie dawson obituary, little house on the prairie dirty fanfiction, dr obaid plastic surgeon, thomas kaminski obituary, hadestown fates vocal range,Related: david milch healthcare, troy drywall lift manual, breakpoint reach pirate camp in wild coast, steve jobs net worth at death, mikayla nogueira mailing address, cabins for sale in michaux state forest, 2024 lacrosse rankings top 100, betty t yee state controller disbursements bureau, pa nursing license renewal cost 2021, how much house can i afford based on income, mark roybal net worth, cleveland state women’s basketball coaching staff, chevrolet fleetmaster, westbourne academy ipswich staff list, kirklees environmental health email,Related: high profile nanny jobs near me, sainsbury family net worth, irs treas 310 tax ref randomly deposited, places to stop between nc and florida, carter hudson geico commercial, dr megan morris, ruffin mcneill sr obituary, bill walsh motivational speaker net worth, swollen stomach after cone biopsy, sanaysay tungkol sa pagkakaisa at pagtutulungan, who is david diga hernandez, horse and groom menu moorgreen, euphoria drinking game, experience is the mother of illusion, michael norton saugus ma,Related: pandas groupby unique values in column, homes for rent outside lubbock city limits, why we need to wear civilian clothes on fridays, andy hallett dental, you call the shots vaccine administration quizlet, dana lee burgio, ian stuart designer husband, team blind product manager vs software engineer, mike tomczak wife, when is outdaughtered coming back in 2022, stanford neurology faculty, herbs associated with medusa, coconut oil for breast reduction, gary muehlberger house fire cause, fitzgerald funeral home rockford, il obituaries,Related: scott pollock brother, gila river arena seating view, what is a crowning ceremony at a funeral, why did chinua achebe change his name, hartford courant obituaries past week, waypoint cabinet touch up paint, what is galesburg, illinois famous for, recent arrests in gillespie county, can a pregnant dog eat raw chicken, rapala rippin rap blanks, is 12 degrees celsius cold, michelle conlan surge staffing, amy hirsh rogers, abandoned places in arlington, tx, ta services inc birmingham al mc number,Related: paoletti’s highlands reservations, lenzie academy former pupils, how many apricot seeds will kill a dog, shoppes at verdana village, muster funeral home obituaries, the distance of the moon symbolism, ffxiv housing out of bounds, are lee roy parnell and lisa stewart still together, charles darnay quotes, identify the scope for and limitations of possible collaboration, t shirt fundraiser flyer, unsolved murders in colorado, wkyk news obituaries, how much salt and vinegar to make hypochlorous acid, ashley furniture 5 year warranty refund,Related: god of war how to change shield, joowin wifi booster setup, raypak rollout switch reset, loud explosion near me today 2021, m1a op rod upgrade, peerless bayside towel bar, stardew valley sprinkler won’t work on this terrain, berywam members, the developing person through the lifespan 11th edition pdf, miss marple: nemesis 2007 filming locations, vrv xtr 614, smart car dashboard symbols, holy megillah, dizzy epic seven, meter spanish slang,Related: cute nicknames for derek, kohler power flush toilet problems, brahmashirsha astra mantra, toro timecutter ss5000 deck rebuild kit, spanish worksheets future tense, 2014 ford escape maintenance schedule, tippy canoes events, homemade drill bit extension, mazda 3 tcm repair, where are luxier faucets made, jim gray net worth, convert between yards, feet and inches calculator, nordvpn unifi dream machine, smite cross progression ps4, hee haw skits,Related: jp morgan corporate analyst development program intern salary, chris duncan obituary, homes for sale orangeburg, sc, jinx you owe me a soda kim possible, what happened to wicked pissah, john fremont mccullough son, moving in with mom after dad died, is parkway school district closed today, beamng mods bulldozer, fox 8 news closings, deposit moves you in reno, nv, open box car audio, crossrail journey time calculator, new psalmist baptist church pastor, dr raj kanodia medical school,Related: phila brt property search, 50 weapons of spiritual warfare with biblical reference, swift internet coverage map, , leopard gecko breeders illinois, polish military uniform, paul bryant jr daughters, this interview has been edited for length and clarity, anerythristic rosy boa for sale, immunitrax mgccc login, eastern state hospital knoxville tn genealogy patient records, alex lifeson les paul axcess for sale, wearing pants backwards trend, happy birthday to my ex baby daddy, flying shuttle long term effects,Related: brasas restaurant rincon beach resort menu, facts about victorian workhouses bbc bitesize, top 10 arab countries with beautiful ladies, maine youth hockey tournaments 2022, carnival cruise ship comedians, construction industry in germany, how old is robin mary paris, survivor profiler test, eager hyph crossword clue, why are fire belly toads out of stock everywhere, i eat pasta for breakfast characters names, red aces card game rules, how many sets of keys should a landlord provide nyc, wesley schultz politics, durham manufacturing locations,Related: sand dollar gymnastics meet 2022, swae lee father, celebrity iou gwyneth paltrow where is the bedroom, destiny 2 best stats for titan pve, harry potter fanfiction harry is mentally younger, wiper blade connector types, guatemala travel restrictions 2022, fake chrome hearts for sale, equinox executive team, michigan country club membership fees, homes for sale in henderson nv under $200k, stephanie ann canto, ella fitzgerald granddaughter alice, western counties west rugby results, joe coba net worth,Related: texas city high school football roster, hamilton homeschool partnership, biscuitville franchise cost, how old is travis kelce daughter, embarrassed to go to gynecologist overweight, ronn blitzer related to wolf blitzer, qatar deployment patch, calories in 1 slice banana cake, coldwell banker huron, sd, wedding dress shop stratford upon avon, negative impacts of ecotourism on the economy, trio killer dressing recipe, wlos news 13 this morning, knitting pattern generator, roy laughlin ellen k,Related: when something just feels right, british airways recruitment process, visd back to school plan, power stop rotors direction, hannity and ainsley, flog it presenter murdered, nub theory wrong 2019, fort sam houston enlisted club, bank of america controlled disbursement atlanta dekalb county, georgia, ashley biden husband, why did earl elkins leave voiceplay, michael vaughan idaho missing, what are some symbols of industry represented in this cartoon, 2016 hyundai tucson heater blend door actuator location, european goldfinch for sale in illinois,Related: fleming medical wound care poster, yamaha digital piano disassembly, where can you cash a hmrc cheque, access daily tv show recipes, accident in kingman, az today, new england patriots revenue breakdown, montel williams children, how to keep hamburgers warm in a slow cooker, aga beef stroganoff, baseball team gifts bulk, caltech salary database, squalo lascia lo zoo di 105, 10 largest national cemeteries, police badge wallet slim, rostam and sohrab moral lesson,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *